petak, rujna 29, 2006

BiH KAO JEDINSTVENA DRŽAVA

PRILIKOM POTPISIVANJA SPORAZUMA O POSEBNIM ODNOSIMA IZMEĐU SRBIJE I R. SRPSKE, PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE STJEPAN MESIĆ JE ZA HINU IZJAVIO SLJEDEĆE:

Potpisivanje sporazuma o uspostavljanju posebnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, jednoga od dva entiteta u sklopu suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, potez je koji bi mogao imati dugoročne negativne posljedice za stabilnost ne samo BiH, nego i šire regije, izjavio je u utorak Predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Republika Hrvatska uvijek je naglašavala kako je njezin vitalni interes održavanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države koja će funkcionirati u skladu s osnovnim načelima demokracije i vladavine prava, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika objavljenom povodom potpisivanja sporazuma o posebnim odnosima Beograda i Banja Luke. "Također smo nebrojeno puta upozoravali na to da entiteti u BiH nisu države, niti je prihvatljivo da se ponašaju kao države, ili para-države", rekao je Mesić. "Sporazumi susjednih država o posebnim odnosima s entitetima u BiH u skladu su, formalno gledano, sa slovom Daytonskih sporazuma, ali ni najmanje nisu u skladu s duhom vremena u kojemu živimo", naglasio je hrvatski predsjednik.

"Svjesna potrebe jačanja BiH kao jedinstvene države u kojoj će pripadnici sva tri konstitutivna naroda biti ravnopravni na cijelom državnom području, Republika Hrvatska nikada nije sklapala sporazum o posebnim odnosima s Federcijom BiH", dodaje se u Mesićevoj izjavi. Pročitajte više