ponedjeljak, prosinca 04, 2006

BOŽIĆNA PŠENICA

Iako danas sadnja božićne pšenice nema ono izvorno značenje, u nama budi sjećanje na djetinjstvo, radost zbog predstojećih blagdana, jača obiteljske vrijednosti i povezanost. Ovo prirodno zelenilo ukras je božićnoga stola, a simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode.
Božićne pripreme u nekim krajevima počinju i mjesec dana prije samoga blagdana, na dan Sv. Katarine (25. studenoga). Zatim dolaze Sv. Barbara (4. prosinca), Sv. Nikola (6. prosinca) te Sv. Lucija (13. prosinca).
Na dane Sv. Barbare ili Sv. Lucije pučki je običaj sadnja pšenice. Ovo prirodno zelenilo ukras je božićnoga stola, a simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode, te u kršćanskoj vjeri blagoslov ljetine. U kontinentalnoj Hrvatskoj uz pšenicu se na stol slažu jabuke, orasi i razne sjemenke, a u Dalmaciji naranče i bademi.
Pri sadnji pšenice svakako uključite svoje dijete. Zajedno odaberite lijep keramički ili porculanski tanjurić ili dublju zdjelicu. Zatim pokažite djetetu kako će staviti deblji sloj vate i navlažiti je vodom. Rasporedite pšenicu i stavite tanjurić na sunčano i toplo mjesto. Po potrebi je zalijevajte, ali ne previše (kako vam sjemenke ne bi popljesnivile ili listovi požutjeli). Iako je takav način sadnje vrlo praktičan i na stolu vrlo dekorativan, često je popraćen neugodnim mirisom.
Zato možete pšenicu posaditi i u klasičnu ili manju dekorativnu lončanicu. Možete nabaviti i manje porculanske ili staklene posude koje su vam ostale kao ambalaža pa ih dan prije s djetetom prigodno obojiti. Ujedno pšenicu možete staviti u malo vode preko noći kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Sljedećeg dana stavite u posudu zemlju (dva prsta manje od vrha), rasporedite pšenicu po cijeloj površini ili u sredini ostavite prostora ukoliko kasnije želite staviti svijeću. Po njoj rasporedite rahli sloj zemlje i stavite je u prozor, gdje će imati dovoljno svjetla i topline za klijanje.
Ovisno o uzrastu, dijete će s osobitim zadovoljstvom i budnim okom pratiti razvoj i rast pšenice. A na Badnju večer ukrasite je prigodnom svijećom i povežite vrpcom.I tu priči nije kraj! Tek slijedi obiteljsko ukrašavanje božićne jelke i svečanog stola.