četvrtak, siječnja 25, 2007

SCHWARZ-SCHILLING ODLAZI IZ BiH

Sadašnjem Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schwarz-Schillingu neće biti produžen mandat i on će nakon 30. lipnja napustiti Sarajevo, objavio je u utorak "Dnevni avaz".

Britanski list Guardian u jučerašnjem broju donio je priču o smjeni sadašnjeg visokog predstavnika u BiH. U tekstu se navodi da su američki, britanski, njemački, francuski i talijanski dužnosnici na prošlotjednom sastanku u Washingtonu odlučili da s mjesta visokog predstavnika u BiH smijene Christiana Schwarza-Schillinga. List navodi da je nasljednik Paddyja Ashdowna, kako je pojašnjeno u razlozima smjene, od samog stupanja na dužnost kritiziran zbog navodne nedovoljne energije i posvećenosti poslu.
– On je visoki predstavnik koji se najkraće i zadržao u BiH, a to dovoljno govori – ocjenjuje za Guardian sarajevski analitičar Senad Slatina. List također procjenjuje da Schillingov odlazak s dužnosti produbljuje osjećaj kako je područje bivše Jugoslavije ušlo u novo razdoblje destabilizacije, pogotovo u svjetlu rezultata izbora u Srbiji i najava da će Kosovo i Metohija dobiti status “nadzirane nezavisnosti”. (R. I.)