četvrtak, ožujka 15, 2007

SREBRENICA - MJESTO ZLOČINA I GENOCIDA

Genocid definiramo kao namjerno ubijanje ljudi zbog njihove pripadnosti nekoj rasi, vjeri, naciji ili čak političkoj stranci ili bilo kojoj drugoj društvenoj skupini, takodjer podupiranje takvih težnji koje dovede do akcije smatramo genocidom.- Važno je te nevjerovatne dogadjaje ustanoviti na temelju jasnih i javnih dokaza, kako nikada niko ne bi mogao posumnjati da su to bile činjenice, a ne izmišljotine.- Telford Taylor, nirnberški tužilac.

Što se tiče pokušaja zvaničnika RS da svu odgovornost prebace isključivo na nekolicinu pojedinaca, MSP je nedvosmisleno utvrdio kako je "funkcija oficira VRS, uključujući generala Mladića, bila da djeluju u ime vlasti bosanskih Srba, posebno u ime RS", te da su ti oficiri "obnašali zvanične dužnosti RS"- stoji u zajedničkoj izjavi te se naglašava da iz ovakve presude jasno proizlazi nužnost preispitavanja ustavnog uređenja BiH, "uključujući i administrativno-teritorijalne podjele".Svako negiranje genocida, odgovornosti i počinilaca ovog najtežeg zločina, poručili su Silajdžić i Tihić, nije dobro i predstavlja zadnju fazu genocida. Komentirajući izjavu političkih lidera iz RS u kojoj se kaže da se za ratne zločine ne može utvrđivati kolektivna odgovornost srpskog naroda ni RS, Tihić je potcrtao kako ona pokazuje da su njeni potpisnici prepoznali odgovornost svojih institucija te da imaju potrebu da se pokušaju odbraniti.
.
U presudi se ne spominje kolektivna odgovornost srpskog naroda, ali je precizirano da odgovornost za počinjeni genocid nose institucije RS, bez obzira koliko čelnici u RS danas negirali tu činjenicu - rekao je Tihić, naglašavajući kako nakon ove presude u BiH mnoge stvari više neće moći ostati iste jer će ona "nesumnjivo imati odraza na procese reformi počev od policijske, do reforme Ustava". Tihić je dodao da relativiziranje presude i odgovornosti svih strana u počinjenim zločinima tokom agresije više govori o potpisnicima izjave i njihovoj nespremnosti da se suoče s istinom i najtežim zločinima koje su u ime srpskog naroda počinile vlasti RS. - Što se oni prije suoče s tim, to je bolje i za njih i za srpski narod - poručio je Tihić.
Presuda ne implicira kolektivnu odgovornost srpskog naroda. Ali obavezuje sve građane i narode u našoj zemlji da rade na reintegraciji BiH i njene autentične multietničke kulture, baštinjene tokom hiljadugodišnje povijesti, tradicije suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Aktuelne teritorijalne i etničke podjele u BiH ne mogu opstati jer su direktna posljedica genocida - stoji u zajedničkoj izjavi Silajdžića i Tihića.